Prosper-Henri Devos, soldaat schrijver uit Brussel (1889-1914)

Prosper-Henri Devos (°1889 - + 1914)

Prosper-Henri Devos, is op 28 januari 1889 te Brussel geboren, hij was een veelbelovend schrijver toen hij op 3 november 1914 op het Front sneuvelde.

Terwijl hij een bescheiden carrière maakte aan de gemeente Anderlecht werd hij door de litteraire koorts getroffen. Voor de oorlog heeft hij zich onderscheiden door twee romans (Un Jacobin de l’An CVIII en Monna Lisa) en enkele vertalingen en aanpassingen. Eerst politiek links en dromend van sociale veroveringen, bekeert hij zich uiteindelijk tot het Katholiek geloof na een reis in Spanje. In het begin van het conflict op Belgisch grondgebied, vervoegt hij in 1914 het leger als oorlogsvrijwilliger om te trachten zichzelf te overtreffen.

Bij de aankondiging van zijn dood, rouwden zijn tijdgenoten om hem omdat « son avenir semblait sûr : il eût été une des figures étincelantes de sa génération », zo schreef J.-H. Rosny senior, auteur van science-fiction romans. De stijl van  Devos getuigt van een fijne schrijfkunst en van een subtiele psychologie. Maar de soldaat schrijver heeft geen tijd gehad om over de oorlog te schrijven, hij sneuvelde op jonge leeftijd.