Offensief Blücher en Yorck van 27 mei tot 4 juni 1918

Generaal Ludendorff opent zijn derde offensief van 1918 op het westfront. Het is een afleidingsaanval op de Fransen die de Chemin des Dames bij de Aisne bezetten. De Duitse generaal wil verhinderen dat de Fransen versterkingen sturen naar de Britten in Noord-Frankrijk, waar hij opnieuw een aanval wil voorbereiden.

Het offensief wordt aangevoerd door het 7de en het 1ste Duitse leger, respectievelijk onder bevel van generaal Max von Boehn en generaal Bruno von Mudra : veertig Duitse divisies staan tegenover het zesde Franse leger bestaande uit 9 Franse et 3 Britse divisies.

Het Duits offensief wordt ingeleid door een zware beschieting en gevolgd door een aanval van 7 Duitse infanterie divisies over een front van 16 km breed. De Duitsers veroveren meteen de Chemin des Dames en rukken op naar de Aisne, waar zij verschillende onbeschadigde bruggen bezetten. Tegen het einde van de dag, hebben zij 16 km terrein gewonnen! Hoewel het offensief qua omvang beperkt blijft, beslist het opperbevel door te stoten tot aan Parijs, op 128 km.

De bevelhebber van het American Expeditionary Force stuurt twee divisies ter versterking aan de Fransen. Op de 30ste komen ze in actie, wanneer de Duitsers de Marne bedreigen.

Op 28 mei, vallen de Amerikaanse soldaten van het 1ste US Div. voor het eerst de Duitsers aan op de Aisne, rond het dorp Cantigny, ten oosten van Montdidier. Het dorp wordt door de Amerikanen ingenomen  en weren tijdens de volgende dagen een reeks Duitse tegenaanvallen. De Amerikanen verliezen 1600 soldaten waarvan 199 doden.

Op 4 juni 1918, blaast generaal Ludendorff zijn simultane offensieven Blücher en Yorck af. Hoewel zijn aanvalstroepen slechts maximaal 32 km diep moesten oprukken over een afstand van 48 km, werden de Duitse legers meer en meer door Franse en Amerikaanse tegenaanvallen bedreigd. De Duitsers hebben 125.000 man verloren, maar generaal Ludendorff plant reeds zijn  volgend offensief.